Labrador plast in huis

Hoort jouw Labrador al zindelijk te zijn en plast hij nog steeds in huis? Dan kan er iets mis zijn. Is jouw Labrador wel al zindelijk dan moet je de Labrador zindelijk maken en dat kan op verschillende manieren. Een Labrador pup is na zes maanden meestal wel zindelijk. In dit blog lees je wat er aan de hand kan zijn als jouw Labrador zindelijk hoort te zijn, maar toch steeds in huis plast.

Labrador plast zomaar in huis

Er is een verschil tussen een Labrador die een keertje in huis plast en een Labrador die regelmatig in huis plast.

Als jouw Labrador in huis eenmalig of enkele keertjes in huis heeft geplast, dan kan dat zijn door enorme enthousiasme, onderdanigheid, dominantie of angst.

Wanneer er twee honden bij elkaar in huis lopen, die niet in hetzelfde huis wonen, dan kan het zijn dat ze sporen achter willen laten door middel van geurtjes. Vooral reutjes kunnen plotseling hun poot optillen en tegen een meubel aan plassen. Dit noemen we dominantie. Hiermee proberen zij een territorium af te bakenen en te vertellen wie de baas is. Dit noemt men ook wel markering plassen.

Labrador plast regelmatig in huis

Wanneer jouw Labrador regelmatig in huis plast en je niet snapt waarom, dan kan er iets aan de hand zijn met de blaas of nieren. Een ander voorkomend probleem kan suikerziekte zijn of zenuwbeklemming. Raadpleeg bij twijfel altijd een dierenarts voor het juiste onderzoek en advies.

Labrador plast in huis

Labrador en blaasproblemen

Bij oudere Labradors kan het zijn dat de hond in huis plast omdat de sluitspier van de blaas zwakker is geworden met de tijd. Bij oudere mensen kan ook incontinentie voorkomen. Een oplossing is de Labrador iets vaker buiten te laten plassen. Of een half uurtje nadat hij water heeft gekregen.

Omdat je niet zeker weet of het door ouderdom komt, is het verstandig om voor de zekerheid even langs de dierenarts te gaan. Daar zullen ze een urinetest uitvoeren en oorzaken uitsluiten.

Labrador en blaasontsteking

Als jouw Labrador in huis plast kan het zijn dat hij blaasontsteking heeft opgelopen en daardoor zijn plas niet meer op kan houden. Blaasontsteking herken je aan een Labrador die vaak moet plassen en steeds maar een beetje plast. De dierenarts kan dit onderzoeken bij jouw Labrador en kan medicijnen meegeven voor blaasontsteking. Vaak krijg je hierbij ook pijnstillers.

Een ander voorkomend probleem bij in huis plassende Labradors kunnen blaasstenen zijn. Blaasstenen ontstaan meestal door een blaasontsteking. Dit kan worden gecontroleerd worden middels een echo of röntgenfoto. Blaasstenen kunnen behandeld worden door een ander dieet te geven, maar soms moet een Labrador echt geopereerd worden. Als de blaasstenen heel groot zijn dan kan een Labrador vaak helemaal niet meer plassen. Belangrijk dus om een blaasontsteking op tijd op te lossen.

Labrador en nierproblemen

Het kan zijn dat jouw Labrador in huis plast omdat de nieren niet meer goed functioneren of dat de Labrador nierstenen heeft. Nierstenen komen gelukkig niet vaak voor. Ook nierstenen kunnen worden ontdekt door een echo of rötgenfoto. Kleine nierstenen kunnen behandeld worden door een bepaald dieet en hele grote nierstenen worden chirurgisch behandeld.

Labrador en suikerziekte

Ook suikerziekte kan voorkomen bij Labradors. Bij suikerziekte drinkt een Labrador vaak veel water, waardoor zij vaker moeten plassen en dit niet altijd in huis kunnen ophouden.

Labrador en zenuwbeklemming

Plast jouw Labrador in huis sinds een ongeluk of rugklachten? Dan kan het zijn dat de zenuwen die naar de blaas lopen klem zitten.

De conclusie is dat het niet zo hoeft te zijn dat er iets ernstigs aan de hand is als jouw Labrador ineens regelmatig in huis plast. Maar laat het urine van de Labrador wel even onderzoeken als het vaker gebeurt. Als er niets in de urine te vinden is, dan kan een echo of röntgenfoto een optie zijn.

Labrador drinkt veel

Als jouw Labrador overmatig drinkt, dan kan het zijn dat hij zijn plas niet meer kan ophouden. Een keertje veel drinken is niet erg. Misschien heeft hij iets zouts gegeten of hij voelt zich anders dan normaal.

Maar als jouw Labrador structureer veel drinkt, dan kan hij bijvoorbeeld een blaasontsteking hebben of een andere aandoening. Je kunt dan een beetje ochtendurine opvangen in een bakje en dit laten controleren bij de dierenarts.