Mijn labrador trekt aan de lijn

Als een Labrador nog niet heeft geleerd dat hij niet aan de lijn mag trekken, dan zal hij hoogstwaarschijnlijk van nature trekken aan de riem. Het is normaal gedrag voor honden om te trekken wanneer ze aan de lijn lopen, vooral als ze enthousiast zijn. De Labrador neemt in dit geval de leiding over van het baasje en bepaalt zelf welke kant hij op wil. Ruikt hij iets lekkers? Dan trekt hij aan de riem om er bij te kunnen. Ziet hij een andere hond die interessant is? Dan trekt hij aan de lijn om er naar toe te kunnen lopen. Als je het trekken aan de riem toelaat bij jouw Labrador, dan zal dit alleen maar erger worden. Het is een kwestie van de Labrador laten inzien dat jij hier de leider bent en bepaalt waar jullie heen lopen. Word nooit boos. Ook dit hoort bij de opvoeding van een Labrador. In dit blog lees je een aantal tips over trekken aan de lijn.

Waarom trekt mijn Labrador aan de lijn?

Het is vrij logisch. Ook als je een kind geen manieren leert, zal hij doen waar hij zin in heeft. Ze weten op dat moment niet beter. Een Labrador moet ook leren dat hij aan een riem vast zit en dat het vervelend is dat er continue aan de riem wordt getrokken. De Labrador zal het niet fijn vinden dat het niet lukt om zijn kant op te gaan en het baasje krijgt een zere arm. Word niet boos op de Labrador. Dit moet je gaan trainen. Trekken aan de lijn kan naast vervelend ook gevaarlijk zijn voor zowel de hond als de baas, omdat het kan leiden tot struikelen, vallen en zelfs verwondingen.

Hoe voorkom je trekken aan de lijn?

Er zijn verschillende manieren om het trekken aan de lijn te stoppen. Je kunt dit zelf aanleren bij jouw Labrador of gebruik maken van een (online) hondentraining waarbij een expert laat zien hoe dit kan. Hieronder een aantal tips die je zelf kunt proberen.

Labrador trekt aan de riem

Tips trekkende Labrador

Als je wil voorkomen dat de Labrador aan de lijn trekt, kun je een aantal tips gebruiken.

  1. Gebruik een lange lijn of flexibele (uitrol) riem zodat jouw Labrador vrijer kan bewegen zonder dat je aan de lijn trekt.
  2. Gebruik een goede halsband of riem die comfortabel is voor jouw Labrador en die niet te strak of te los zit.
  3. Oefen regelmatig met je Labrador om hem te laten wennen aan het lopen naast jou en te leren om aan de lijn te blijven.
  4. Beloon jouw Labrador wanneer hij naast je loopt zonder aan de lijn te trekken, bijvoorbeeld door hem af en toe een koekje te geven of hem te laten spelen met een speeltje.
  5. Geef jouw Labrador voldoende beweging en uitlaatkansen zodat hij niet te veel energie heeft om aan de lijn te trekken.
  6. Gebruik een halti of andere hulpmiddelen om jouw Labrador te helpen zich te concentreren op jou en om te leren om aan de lijn te blijven.
  7. Zoek professioneel advies van een gecertificeerde gedragstherapeut of hondentrainer als de Labrador blijft trekken aan de lijn ondanks jouw inspanningen om dit te voorkomen. Een speciaal Labrador boek of een online training kan ook de juiste handvatten bieden.

Labrador trekt aan de lijn oefeningen

Ben je benieuwd naar oefeningen voor jouw Labrador? Dan kun je onderstaande oefeningen uitproberen. Belangrijk is hier dat je geen uitrolriem gebruikt. Een uitrolriem is nooit handig met trainen.

Oefening 1 Labrador trekt aan de lijn

De eerste oefening om jouw Labrador te leren niet meer aan de lijn te laten trekken is het volgende:

Zorg dat je elke keer wanneer hij trekt stilstaat. Jouw Labrador zal even opkijken waarom jij niet verder loopt. Je zegt ‘goed zo’ (of een ander belonend woord) of je geeft een trainingssnoepje en je loopt weer verder. Elke keer als hij trekt, en dat kan vaak zijn, dan sta je weer stil. Je moet een hele lange adem hebben om dit vol te houden, dus oefen dit bijvoorbeeld één keer per dag een uurtje lang. Dan kun je de uitlaatrondjes gewoon even doorstappen. Uiteindelijk zal de Labrador vroeg of laat erachter komen dat trekken betekent dat de wandeling niet voortgezet wordt. Uiteraard mag je deze oefening elke wandeling toepassen, maar belangrijk is dat je dit dan wel het hele rondje doet. De aanhouder wint.

Mocht hij nou uit zichzelf netjes aan de lijn lopen, beloon hem dan ook met een woord of koekje. Dan snapt de Labrador dat hij goed bezig is.

Oefening 2: Labrador trekt aan de lijn

Een andere oefening die je kunt gebruiken om het trekken aan de lijn te stoppen is het volgende:

Maak elke dag ruimte voor een uurtje trainen met de hond. Elke keer wanneer jouw Labrador tijdens deze wandeling trekt, loop je twee grote stappen naar achteren, trekt al lopende de Labrador zachtjes mee zodat hij naast je komt te lopen en stapt meteen weer door naar voren. Blijf in beweging. Op het punt dat jouw Labrador naast jou kwam te lopen zei je ‘goed zo’ met een koekje. Waarschijnlijk zal hij meteen weer vooruit willen lopen, dus herhaal je de oefening continue. Vaak zie je na één trainingswandeling al een beetje vooruitgang. Maar je moet dit een aantal weken blijven herhalen, want de hond is het aan het begin ook zo weer vergeten. De Labrador zal uiteindelijk doorkrijgen dat naast je lopen beloond wordt. En na een langere tijd is het belonen niet eens meer nodig, omdat de Labrador het niet meer trekken aan de lijn als normaal gaat ervaren.

Probeer af te wisselen van locatie. In het bos of op het strand is bijvoorbeeld een stuk moeilijker voor de Labrador. Ook daar moet de hond leren dat jij bepaalt of hij naast je loopt of vrijuit mag gaan.

Oefening 3:

De derde oefening om de Labrador te laten stoppen met trekken is:

Ga op hondencursus of volg een online hondencursus. Bij een fysieke hondencursus doet een deskundige voor hoe hij of zij een Labrador aanleert netjes te lopen. Bij een online hondencursus kun je heel veel filmpjes bekijken met een methode om het trekken aan de lijn te stoppen. Het voordeel van een online hondencursus is dat je zelf kan bepalen wanneer je gaat trainen. Je hoeft niet met regen op het hondenveld aanwezig te zijn zoals bij een fysieke hondentraining. Let wel goed op dat je naast een online hondentraining jouw Labrador goed socialiseert met andere honden en mensen.

Halti voor trekkende Labrador

Een halti is een soort halsband die om de bek van de Labrador heen zit. Te vergelijken met een muilkorfje maar dan vrijer. De hondenriem kun je aan de halti vastmaken. Wanneer je aan de riem trekt, trek je dus vanuit de bek van de hond. Dit is minder aangenaam voor de Labrador dan een riem die aan de halsband vastzit, waardoor de hond minder kan gaan trekken.

Antri-trektuig bij een trekkende Labrador

Anti-trektuig voor trekkende Labrador

Een tuig is een soort harnasje die om de buik van de Labrador zit. De riem kan aan de bovenkant van de tuig worden bevestigd. Zo’n tuig kan helpen tegen een trekkende Labrador. Wanneer er namelijk vanuit de rug aan de riem wordt getrokken, raakt de Labrador uit balans. Hierdoor kan de Labrador minder kracht zetten bij het trekken.