Sterilisatie Labrador teef

Waarom zou je een Labrador teefje steriliseren en waarom niet? En wat is een sterilisatie precies? Dat lees je in dit blog.

Wat is het steriliseren van je Labrador?

Door middel van een operatie door de dierenarts kan een Labrador teefje onvruchtbaar worden gemaakt. Dit wordt gedaan door het weghalen van beide eierstokken. In de buikwand van de Labrador teef wordt een klein sneetje gezet, zodat de eierstokken eruit kunnen worden gehaald. De Labrador teef zal onder volledige narcose gaan zodat zij er niets van voelt en zodat zij niet beweegt tijdens de ingreep. Omdat de Labrador moet bij komen van de narcose, duurt het even voordat je haar weer kunt ophalen. Tot die tijd is zij in goede handen in de dierenartspraktijk.

Bij een reutje noemen we het onvruchtbaar maken ‘castratie‘.

Waarom zou je een Labrador teefje steriliseren?

De voornaamste reden waarom hondeneigenaren hun Labrador teef laten steriliseren is om haar onvruchtbaar te maken. Wanneer een Labrador loops is, is zij erg aantrekkelijk voor andere honden. Je moet er op letten dat reutjes, en met name vruchtbare reuen, haar niet bespringen. Niet elke reu die je tegenkomt is namelijk gecastreerd. Je loopt het risico dat je Labrador zwanger wordt terwijl je dat helemaal niet wil.

Reutjes ruiken loopse teefjes al op meters afstand. Ook wanneer de Labrador teef al een geringe tijd niet meer loops is kan zij nog een lekker geurtje bij zich dragen van de vorige loopsheid. Al is ze dan niet meer vruchtbaar, kan het wel erg vervelend zijn als honden op haar willen springen.

Loop je ergens waar honden loslopen, dan kan het voorkomen dat reutjes honden niet weg te slaan zijn bij jouw Labrador. Dit is erg vervelend en stressvol voor jouw Labrador, dus ook om die reden kan een sterilisatie bij jouw Labrador teef goed van pas komen.

Een andere reden om jouw Labrador teefje te steriliseren kan zijn om ontstekingen en kwaadaardige tumoren te voorkomen. Het komt wel eens voor dat een Labrador teef die niet gesteriliseerd is baarmoeder- of melkklierontsteking krijgt. Door het steriliseren van jouw Labrador kun je de kans op deze aandoeningen voorkomen.

Het verliezen van bloed in de loopse periode kan ook een reden zijn dat jij jouw Labrador wil steriliseren. Een Labrador teef is ongeveer twee keer loops in een jaar, maar toch kan het vervelend zijn om druppels bloed tegen te komen. Misschien wel op je mooie bank of kleren.

Waarom Labrador teef niet steriliseren

Als jij graag een nestje wil fokken met jouw Labrador teefje dan zul je je Labrador niet steriliseren. Je wilt de hond vruchtbaar houden pups van haar te kunnen krijgen.

Er bestaat altijd een kans dat jouw Labrador incontinent wordt van een sterilisatie. Wel een kleine kans. Dit kan ook een reden zijn waarom jij je Labrador teef niet laat steriliseren.

Wanneer mag je een Labrador teef steriliseren?

Meestal vindt een sterilisatie van een Labrador drie of vier maanden na de eerste loopsheid plaats. Overleg altijd even met je dierenarts of het het juiste moment is voor een sterilisatie. De dierenarts zal jou vragen stellen en advies geven of het tijd is. Bij grote honden zoals Labradors wordt het sterk afgeraden om de hond al vóór de eerste menstruatie te laten steriliseren. 20% van de honden die te vroeg wordt gesteriliseerd, krijgt te maken met incontinentie. Dat houdt in dat je een Labrador in huis hebt die continue plas lekt. Niet fijn voor de hond en ook niet voor jou.

Labrador steriliseren kosten

Een sterilisatie van een Labrador teefje is een stukje duurder dan een castratie van een Labrador reu omdat het een complexere ingreep is. Net als bij een castratie, hangt de prijs af van het gewicht van de Labrador. Labradors zijn best grote honden, dus de kosten zijn hoger dan bij een Beagle, Chihuahua of een andere kleine hond.

De prijs van een Labrador sterilisatie ligt tussen de 300 en 500 euro. Prijzen verschillen per dierenartspraktijk.