Castreren Labrador reu

Er zijn diverse redenen om jouw Labrador reu te laten castreren. In dit blog wordt uitgelegd wat castreren is, wat de reden kan zijn om je Labrador te laten castreren en met welke kosten je rekening moet houden bij een Labrador castratie.

Wat is het castreren van je Labrador?

Bij een castratie wordt de Labrador onvruchtbaar gemaakt. Beide zaadballen worden weggehaald. Dit wordt doormiddel van een operatie gedaan bij de dierenarts. De Labrador zal voor de castratie onder volledige narcose gaan en moet daarna nog even zijn roes uitslapen. Na de castratie kun je je Labrador dus meestal niet gelijk meenemen naar huis. Hij moet eerst even moet bijkomen van de narcose.

Bij een Labradorteefje noemen we het onvruchtbaar maken van de hond een sterilisatie.

Waarom een Labrador castreren?

De meest voorkomende reden om je Labrador te laten castreren is omdat je je hond misschien onvruchtbaar wil maken. Je wil liever niet dat jouw Labrador een teefje zwanger maakt op straat.

Een andere reden om je Labrador reu te laten castreren kan zijn omdat je Labrador dominant gedrag vertoont. Door het weghalen van beide zaadballen van de Labrador, kan de hond rustiger worden en minder fel reageren op andere honden.

Een castratie geeft de garantie dat jouw Labrador onvruchtbaar wordt, maar niet dat het gedrag van jouw Labrador daadwerkelijk veranderd. Als je eerst wil weten hoe jouw Labrador op een castratie reageert, dan kun je een chemische castratie laten doen door de dierenarts. Dit is een tijdelijke castratie waarbij een middeltje wordt toegediend, waardoor de Labrador een aantal maanden onvruchtbaar is.

Een klein maar fijn voordeel is dat de Labrador minder tot geen van die geel-groenige druppeltjes meer uit zijn geslachtsdeel loslaat.

Wat is chemisch castreren van de Labrador?

Een chemische castratie van je Labrador is voor een bepaalde tijd. Je kunt een chemische castratie laten doen bij de dierenarts om te kijken wat de castratie doet met het gedrag van jouw Labrador. Bij deze manier van castratie wordt er een hormoonimplantaat ingebracht onder de huid van de Labrador via een injectie. Het werkt hetzelfde als het chippen van je hond. De implantaat zal er voor zorgen dat de productie van de geslachtshormonen geremd wordt. De implantaat lost vanzelf weer op. De Labrador zal tussen de zes en twaalf maanden chemisch gecastreerd zijn.

Tijdens de chemische castratie is de Labrador tijdelijk onvruchtbaar. Wanneer de implantaat is opgelost, wordt jouw Labrador weer vruchtbaar.

Chemisch castreren Labrador reu

Redenen om Labrador niet te castreren

Je kunt er voor kiezen om jouw Labrador niet te laten castreren. Misschien heb je de wens om te gaan fokken met jouw Labrador in de toekomst.

Sommige hondeneigenaren kiezen er voor om de ‘mannelijkheid’ van de Labrador reu te behouden of ze zien het nut er gewoon niet van in. Als jij er voor zorgt dat jouw Labrador niet perongeluk teefjes zwanger maakt dan is dat een prima keuze.

Als jouw Labrador geen gedragsproblemen heeft, is het castreren van jouw Labrador om die reden zeker niet nodig.

Er is nog één reden waarom je bewust geen castratie bij jouw Labrador laat uitvoeren. Indien jouw Labrador last heeft van incontinentie, dan kan de incontinentie door het castreren van de reu alleen maar erger worden. Bespreek een castratie altijd eerst met je dierenarts.

Wanneer kun je een Labrador het beste castreren?

Je kan een Labrador reu laten castreren vanaf zo’n zes maanden oud. Vraag je zelf eerst af wat de reden is dat je jouw Labrador wil laten castreren en vraag de dierenarts om informatie. Later castreren kan ook. Sommige hondeneigenaren wachten tot de Labrador zijn pubertijd uit is. Meestal wordt een hond dan rustiger. Dan wordt hij of niet meer gecastreerd of als hij dan nog steeds gedrag vertoont dat niet prettig is, kun je hem alsnog castreren.

Castratie kosten Labrador

De prijs van een hondencastratie wordt meestal op basis van lichaamsgewicht berekend. Een Labrador is niet het kleinste ras en dus zullen de kosten hoger zijn dan bij een klein hondje. De kosten van een Labrador castratie liggen tussen de 250 en 300 euro. Chemisch castreren kost wat minder. Zo’n 150 tot 200 euro.